Az atópiás dermatitisz (ekcémának is hívják) egy gyakori és krónikus bőrbetegség, melyet gyulladt, vörös, viszkető, száraz bőr jellemez. Leggyakrabban gyermekeken alakul ki, akár már csecsemőkorban.

Az atópiás dermatitisz genetikai és környezeti kiváltó tényezők együttes kombinációjaként alakulhat ki. A genetikai tényező a bőrvédő barrier réteg veleszületetten gyengébb volta. Ennek következtében a bőr több vizet veszít, könnyebben kiszárad, irritábilissá válik, „hiperszenzitív”. A bőr hajlamossá válik fertőzésekre (baktérium, vírus, gomba). A bőr immunrendszere megváltozik és túlreagálja a környezeti ingereket, mint pl. a kisállatok és a poratka. Az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribb a megjelenése, számos teória van a kialakulására vonatkozóan, de a pontos okait nem ismerjük. Faktorok, melyek szerepet játszhatnak a kialakulásában:

  • klímaváltozás

  • légszennyezés

  • házipor atka és pollenek

  • étkezési szokások

  • fertőzések

  • és egyéb, a korai életévekben jelentkező faktorok

Gyakran társul szénanáthával és asztmával, de ezek nem okai az atópiának. Ritkán, ha speciális ételérzékenység, intolerancia is igazolható, bizonyos ételek fogyasztása is ronthatja az ekcéma állapotát, de szintén nem okai annak. Csecsemőknél gyakran az orcákon, száj körül alakulnak ki hirtelen száraz vörös apró kiütések, melyeket a nyáladzás tovább ront. Idősebb gyermekeknél a végtagokon, törzs oldalán jelenhetnek meg a kiütések. Tizenéves korban a leggyakoribb helyek a könyök és a térdhajlat, a kéz- és lábfej, valamint a szemek környéke.

Véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő ápolással karban tartható, hosszú évekig tünetmentes lehet, de a hajlam megmarad, így hosszú évek kihagyása után ismét megjelenhet.

Kezelés

A kezelés célja a száraz bőr védelme, a kiütések kezelése, a viszketés csökkentése és a kiváltó tényezők minimalizálása.

A száraz bőr gyengéd ápolása

»» Napi egyszeri vagy másnaponta fürdés a szennyeződések eltávolítására ( a fürdések optimális gyakorisága nem tisztázott)

»» Nem forró vízzel, legfeljebb 5-7 percig. Kerülni kell a szappanokat, tusfürdőket, egyéb detergenseket, melyek tovább szárítják a bőrt, fokozva az érzékenységet és a tüneteket. Helyette patikában beszerezhető olajos fürdetőket lehet használni.

»» Itatva szárítani a bőrt, majd azonnali hidratálás krémmel, amikor a bőr még szinte nedves. A hidratálók bent tartják a nedvességet a bőrben.

»» Fontos az olyan krém vagy kenőcs megtalálása, amelyet a gyermek szeret és jól tolerálja, hiszen a gyermek ellenállása megnehezítheti a napi kezelést.

»» Minél tartalmasabb a hidratáló, annál jobb a bőrbarrier védő hatása.

»» A kenőcsök hatékonyabbak, mint a krémek, és a krémek jobbak, mint a folyékony lóciók. A krém észszerű választás nyáron, amikor vastag, zsíros kenőcsök kényelmetlenek.

»» Az elváltozás vakarását kerülni kell, még, ha nehéz is, a körmöket rövidre kell vágni, csecsemőknél vakarás elleni kesztyű javasolt. Ha mégis muszáj , akkor ujjbegyekkel kell finoman vakarni.

A bőrtünetek kezelése

A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a helyileg használt kortikoszteroidok. Számos formája ismert, különféle erősségben és kiszerelési formában (kenőcs, krém, oldat, gél, olaj). Ebből kifolyólag, fontos megtalálni az egyén számára a megfelelő kombinációt, kikerülve a kortikoszteroid nem kívánt mellékhatásainak, például a bőr vékonyodásának kockázatát. Általánosságban, ezeket a helyi kortikoszteroidokat vékony rétegben, legfeljebb napi kétszer kell felvinni. Ritkán alkalmazzuk önmagában, gyakrabban egyéb tápláló, gyulladáscsökkentő krémekkel keverjük, így a mellékhatások esélye csekély. A helyi gyógyszerek viszonylag újabb, szteroid mentes formája – a takrolimusz kenőcs és pimekrolimusz krém – szintén hasznos lehet, különösen vékony bőrű területeken, mint a szemhéjak, hónaljak és ágyék bőre.

Súlyos és külső kezelésre rezisztens atópiás dermatitiszes esetekben szisztémás gyógyszerek is szükségesek lehetnek. Ezek a lehetséges súlyosabb mellékhatások miatt szorosabb ellenőrzést igényelnek.

A viszketés kezelése

Jelezze orvosának, ha gyermeke nagyon viszket, vagy ha a viszketés kedvezőtlenül befolyásolja az alvását. A szájon keresztül adható

viszketésellenes gyógyszerek (antihisztaminok) hasznosak lehetnek az alvás segítésében, de általában nem, vagy kevésbé csökkentik a viszketést és a vakaródzást.

A kiváltó tényezők kerülése

Egyes gyermekeknél felismerhetőek olyan sajátosságok, szokások, tényezők, amelyek viszketést és bőrtüneteket idéznek elő

másoknál ilyenek nem azonosíthatók. A tüneteket kiváltó okok idővel akár meg is változhatnak. A gyakori kiváltó tényezők: túlzott fürdőzés hidratálás nélkül, alacsony páratartalom, cigaretta- vagy fafüst-expozíció, érzelmi stressz, verejtékezés, súrlódása és a túlmelegedése a bőrnek, bizonyos termékek, például gyapjú szövet, durva szappanok, illatanyagok, pezsgőfürdők és mosószerek. Sok szülő fontolóra veszi allergiavizsgálat elvégzését a lehetséges kiváltó okokra (élelmiszer, inhalatív allergének), hogy pozitivitás esetén azokat elkerüljék. A specifikus immunglobulin vizsgálat korlátozott mértékben használható, legtöbbször pozitivitás esetén is csak, mint súlyosbító tényezők lehetnek.

Felülfertőzések, mint ingerlő tényezők

Mivel a betegség hatására a bőr védőgátja sérül, az atópiás dermatitiszben szenvedőknél előfordulhatnak baktériumok, vírusok vagy gombák által okozott fertőzések. A leggyakoribb fertőzés a Staphylococcus aureus baktériumok által okozott ótvar (impetigo), melyre gondolni kell, ha az érintett területen mézsárga pörkök alakulnak ki, vagy viszkető, nedvező nyers bőrfelület látható. A fertőzés esetén rosszabbodhat a bőrön az atópiás dermatitisz és előfordulhat, hogy nem reagál a szokásos kezelésre. Hígított sebfertőtlenítős (betadine, neomagnol) lemosás javasolt a pörkök leáztatása után, de szükség lehet helyi vagy gyógyszeres antibiotikum kezelésre is. Az atópiás dermatitiszben szenvedő betegeknél fennáll a veszélye a herpeszfertőzésnek a bőrön, ezért a család és a barátok, akiknek ismert vagy feltételezett aktív herpesz-vírus fertőzése van, kerülnie kell az érintkezést az atópiás betegekkel.

A bejegyzés az SPD betegtájékoztatója alapján készült.